Dårlig wifi i hjemmet?

Her er nogle enkle råd til at sikre bedre dækning i hjemmet.

WiFi er en kompliceret og avanceret teknologi, som både du, dine børn og din mor drager nytte af i hjemmet. Vi har samlet nogle gode råd til bedre trådløst internet i hjemmet. WiFi er en af vores mest benyttede teknologier i hjemmet i dag og bliver af mange – særligt de unge – anset som en menneskerettighed på niveau med vand. Alligevel sætter vi os ofte alt for lidt ind i, hvordan den trådløse teknologi fungerer samt hvordan vi udnytter den bedst muligt. Derfor er WiFi-problemer med dækning eller båndbredde nogle af de største problemer i hjemmteknologien. 

Råd nummer 1: Anskaf en velegnet router
Selv om de medfølgende modems indeholder en wifi-router er denne sjældent af en særlig god kvalitet. Vi anbefaler at man selv anskaffer sig en ordentlig router, og bruger denne til at sende wifi-signalet rundt i huset. Vi anbefaler at man køber en router der understøtter såvel 2,4 GHz som 5GHz. Endvidere bør den kunne sende i den nyeste ac-standard der sikrer større hastighed på wifi.

Råd nummer 2: Placer routeren det mest rigtige sted.
Hvor står din trådløse router? De fleste af os vil svare, at den står i et skab eller bag TV’et der, hvor internetforbindelsen kommer ud af væggen. Men placeringen af routeren har ofte den største rolle i dækningsproblemer.  WiFi-forbindelsen er radiobølger, der bevæger sig i en direkte linje, så hvis man sætter routeren inde i skab på kontoret, har man allerede gjort det utrolig svært for sig selv og sin forbindelse, hvis man også vil have en stærk forbindelse i stuen. I stedet bør man placere sin router i det rum, hvor man befinder sig mest eller vil have den bedste og stærkeste forbindelse. Det er som regel i stuen. Tænk forbindelsen som en lysstråle. Hvis du kan se routeren, vil du umiddelbart også få en god internetforbindelse. Lad desuden være med at sætte den ind i et skab – og specielt ikke, hvis skabet er af metal. Hvis konen eller en anden ikke ønsker, at routeren er synlig, kan du placere den i en stofkasse. Pas dog på med ikke at lukke kassen helt til, da det kan blive brandfarligt. Oven på et skab med frit skue er det mest optimale. Det mest optimale er at sætte routeren højt, men sæt ikke routeren på loftet. De fleste WiFi-routere udsender signaler i en halvsfære omkring sig, men sjældent nedad, så imens dine rotter får bedre WiFi på loftet, får du ikke meget ud af det.

Råd nummer 3: Undgå betonvægge
Bor du i en lejlighed med betonvægge, vil det have en stor effekt på dit WiFi. WiFi-signalet vil have meget svært ved at bryde igennem beton-væggen, men det kan du faktisk bruge til din fordel. Hvis du sætter din router op ad en jernarmeret betonvæg, vil det reflektere signalet den modsatte vej og forstærke signalet til dine enheder.

Råd nummer 4: Undgå vinduer og glas
Vil du have internet i haven eller det lille anneks over carporten, har du måske sat routeren i vinduet, men det er faktisk det værste, du kan gøre. Det samme gælder (dog i mindre omfang) det flotte vitrineskab, hvor routeren står i bunden bag en glasrude. Glas reflekterer WiFi-bølger, så man mister en stor del af forbindelsen alene der. Forsøger man at sprede dit netværk ud i haven, skal man passe ekstra meget på. Lavenergiruder i nyere huse er godt isolerede på grund af en tynd metalfilm, og det kan betyde, at størstedelen af ens WiFi-signal bliver reflekteret. Vil man have internet i haven, vil man ofte få bedre netværk ved at stille din router op ad ydervæggen end op ad vinduet.

Råd nummer 5: Pas på forstyrrelser
Der er rigtig mange ting, der påvirker dit netværk. Det mest almindelige er andre trådløse netværk, hvilket er et stort problem i etageejendomme. De fleste trådløse routere understøtter 2,4- og 5.0 Ghz-båndene, og særligt 2,4Ghz-båndet er ofte overfyldt. Bestyrelsen anbefaler at man samler 2,4- og 5.0 Ghz-båndene, med det samme navn og password. På denne måde vil ens enheder selv vælge det signal der har den bedste kvalitet. Bor man i en lejlighed, kan man med fordel benytte 5 Ghz-båndet til en – oftere – mere stabil forbindelse på de enheder, som understøtter 5.0 Ghz. Andre netværk er dog ikke det eneste, der har en effekt på dit netværk. Har man sin router til at stå på kontorbordet ved siden af din computer, kan almindelige USB-stik have en effekt på dit netværk. De nye USB 3.0-kabler kan forstyrre det trådløse signal, så placer routeren mindst ti centimeter væk fra den slags. Det samme gælder Bluetooth-enheder, så stil ikke din bluetooth-højttaler lige ved siden af din router.

Råd nummer 6: Lev med kompromisserne
Uanset hvordan man placerer din router, vil man opleve, at der vil være udfald og steder med dårlig dækning. En standard-router forsøger at give lige god dækning i alle retninger, men sådan er det langtfra altid. Ofte vil man opleve ret store forskelle alt efter hvilken stol man sidder i ved spisebordet. Retter man dækningen et sted, vil man ofte få et nyt “hul” i dækningen et andet sted, så man må finde ud af, hvor man har mest brug for den bedste dækning, og optimere det. Har du signalproblemer, kan man prøve at dreje routeren ti grader og se, om det hjælper. Det er ofte løsningen. Man skal dog forvente, at det aldrig bliver helt perfekt med kun en router.

Råd nummer 7: Det hjælper at genstarte (gamle) routere og modems
Vi har alle sammen småirriteret hevet stikket ud af en router, talt til ti og isat stikket igen, hvorefter internettet fungerer igen. Grunden til dette virker er, at din router tjekker for overfyldte kanaler, og vælger den mindst benyttede kanal, men kun i forbindelse med opstart. Støj og overfyldte kanaler sker dog dynamisk, og derfor hjælper det at genstarte routeren fra tid til anden. De fleste nyere routere styrer dog selv kanalskiftet dynamisk, men ikke alle ældre enheder er glade for kanalskiftet. Det kan betyde udfald og i såfald er det din enheds skyld og ikke dit netværks. Ældre iPhones gav eksempelvis problemer, når der blev skiftet kanal på netværket.

Modems standart ip-adresse
Ip-adresse til modem er 192.168.110.1

Som udgangspunkt supporter antenneforeningen ikke wifi-signalet, men vi er altid behjælpelige med råd og anbefalinger.
Skal man teste signalkvaliteten bør det altid ske via en kablet forbindelse

Har du fejl eller spørgsmål til din internetforbindelse skal du kontakte bestyrelsen.
Frans Larsen på tlf.: 30 30 41 60

 

Du kan også finde medlemmerne af bestyrelsen her.
HUSK at kontaktformularen ikke er til fejlmeldinger.
Fejlmeldinger SKAL ringes ind til bestyrelsen og helst til Frans Larsen